01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > 4 pametne finančne poteze za manj skrbi
4 pametne finančne poteze za manj skrbi

Skrb za družino, zdravje in prihodnost je lahko velik izziv, ki vpliva na naše razpoloženje in zadovoljstvo. Kako si lahko olajšamo breme in poskrbimo za več miru in sreče v našem življenju? Ena od možnosti je, da sprejmemo nekaj pametnih finančnih potez, ki nam bodo pomagale pri načrtovanju in upravljanju našega premoženja:  


Spremljanje neto premoženja na enem mestu  

Neto premoženje je razlika med našimi sredstvi in dolgovi. Če ga spremljamo na enem mestu, lahko lažje vidimo naš finančni položaj in napredek. To je podobno, kot če bi naredili seznam opravil ali nakupov, s katerim si pomagamo, da ne pozabimo česa pomembnega. Če imamo različne oblike naložb, kot so skladi, delnice, nepremičnine in drugo, je dobro, da jih združimo v en pregleden dokument. Tako bomo lažje sledili vplačanim prispevkom, donosom in tveganjem. Poleg tega bomo lahko občutili zadovoljstvo, ko bomo odplačali kakšen dolg ali se znebili nepotrebnih računov.  


Ureditev pooblastil in oporoke  

Pooblastila in oporoka so dokumenti, ki določajo, kdo bo upravljal naše premoženje in kako bo razdeljeno med naše dediče ob naši smrti, ali če postanemo nesposobni za odločanje. To je način, da zaščitimo naše bližnje in poskrbimo, da bodo naše želje spoštovane. Življenje je nepredvidljivo in nikoli ne vemo, kdaj se nam lahko zgodi kaj hudega. Če imamo otroke, partnerja ali druge osebe, ki so odvisne od nas, je še toliko bolj pomembno, da uredimo naše premoženjske zadeve. Če tega ne storimo, lahko pride do zapletov, zamud in dodatnih stroškov na zapuščinskem postopku. Ureditev teh dokumentov zahteva nekaj časa in truda, saj moramo zbrati vse potrebne podatke in se posvetovati z odvetnikom. Vendar pa se nam bo to obrestovalo, saj bomo pridobili mirnost in gotovost.  


Varčevanje za prihodnost naših otrok  

Otroci so naše največje bogastvo. Želimo jim omogočiti najboljše možnosti za njihovo prihodnost, kar pogosto pomeni tudi plačevanje študija. Stroški in šolnina izrednega študija so visoki ter se vsako leto zvišujejo. Če ne želimo, da bi naši otroci imeli prevelike študentske dolgove, moramo začeti varčevati zanje že zgodaj. Poleg tega moramo biti pripravljeni na druge stroške, ki jih prinaša odraščanje, kot so obšolske dejavnosti, športna oprema, avtomobil, stanovanje in drugo. Obstaja več načinov, kako lahko varčujemo za načrte naših otrok, kot so varčevalni računi, vzajemni skladi, zavarovanja in štipendije. Pomembno je, da se dobro informiramo o možnostih in izberemo tiste, ki so najbolj primerne za našo situacijo.  


Ustvarjanje pasivnega dohodka za kritje osnovnih življenjskih stroškov  

Pasivni dohodek je dohodek, ki ga dobimo brez aktivnega dela, na primer od obresti, dividend, najemnin, licenc, avtorskih honorarjev in drugih virov. Če imamo dovolj pasivnega dohodka, da pokrijemo naše osnovne življenjske stroške, kot so hrana, obleka in bivanje, smo lahko bolj svobodni in brezskrbni. Delamo lahko za užitek, strast ali poslanstvo. Lahko se posvetimo svojim hobijem, družini, prijateljem, prostovoljstvu, potovanjem ali čemurkoli nas veseli. Doseganje zadostnega pasivnega dohodka je dolgoročen cilj, ki zahteva disciplino, načrtovanje in naložbe. Poleg tega se naši osnovni življenjski stroški lahko spreminjajo glede na naše potrebe in želje. Vendar pa je to cilj, ki je vreden truda, saj nam lahko prinese več sreče in smisla v našem življenju.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.