01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > 5 finančnih nasvetov za obdobje pred upokojitvijo
5 finančnih nasvetov za obdobje pred upokojitvijo

Zaradi gospodarskih negotovosti in drugih nepredvidenih situacij je pomembno, da se na upokojitev pripravljate aktivno. Z razumevanjem lastnih finančnih prednostnih nalog lahko ob ustreznem ukrepanju zmanjšate stres pred upokojitvijo in si zagotovite večji finančni nadzor nad svojo prihodnostjo. Za vas smo pripravili 5 finančnih nasvetov, če se vam kmalu obeta upokojitev.  

1.      Ocenite svoj finančni položaj in proračun

Podrobno preglejte svoj finančni načrt in se prepričajte, da odraža vse vaše trenutne finančne prioritete. Ne glede na to, kako blizu upokojitve ste, se ne prepustite paniki - nikoli ni prepozno za načrtovanje. Premislite, kakšen proračun boste potrebovali ob upokojitvi, kakšne vrste naložbe so primerne za vas in kakšen način življenja si želite po upokojitvi. V vaš proračun obvezno vključite povečane stroške, kot je zdravstveno varstvo. Ti stroški so pogosto spregledani, vendar lahko pomembno vplivajo na vaše splošno finančno stanje v času upokojitve.  

2.      Povečajte svoje prihranke

Če do sedaj niste uspeli prihraniti dovolj sredstev za upokojitev, je priporočljivo, da čim prej povečate znesek prispevka za pokojninsko varčevanje. Priporočamo, da vsak mesec prihranite vsaj 20 % (ali več) svoje plače, če lahko. Žal ni univerzalne strategije varčevanja za pokojnino, ki bi ustrezala vsem. Varčevalni znesek je v veliki meri odvisen od vaše trenutne finančne situacije, časovnega obdobja do upokojitve in stopnje tveganja, ki ste jo pripravljeni prevzeti.  

3.      Preverite likvidnost prihrankov

Če se nameravate upokojiti v naslednjih petih letih, je smiselno, da svoje prihranke naredite nekoliko bolj dostopne (likvidne). Če boste ves denar hranili v gotovini, boste prikrajšani za obresti, poleg tega pa denar, ki ga imate pri roki, lahko prehitro zapravite. Varnejša mesta za shranjevanje prihrankov so varčevalni računi z visokim donosom, naložbe v plemenite kovine in naložbe v investicijske sklade.  

4.      Osredotočite se na odplačilo dolga

Eden ključnih korakov, ki ga je potrebno urediti pred upokojitvijo, je odplačilo dolga. Zneski obresti izposojenega denarja lahko hitro zajamejo velik del razpoložljivega finančnega proračuna, zaradi česar je na voljo manj denarja za kritje življenjskih stroškov.  

5.      Preusmerite svoje naložbe

Ko se približujete upokojitvi, lahko zmanjšanje bolj tveganih naložb pomaga zaščititi vaše finance pred morebitnimi izgubami zaradi nestanovitnosti trga. Prizadevati si morate za takšno razpršitev portfelja, ki ga bo vaša sredstva ščitila ali varovala pred inflacijo. To vključuje naložbe, kot so kratkoročne obveznice in naložbe v plemenite kovine, kot je zlato.

Kot izkušeni in neodvisni finančni svetovalci se vedno zavzemamo za učinkovit finančni načrt, ki lahko preživi vsako finančno nevihto. Za svetovanje pri upravljanju osebnih financ pred upokojitvijo se obrnite na nas.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.