01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > 5 nasvetov za učinkovito varčevanje
5 nasvetov za učinkovito varčevanje

Varčevanje je vedno zanimiva tema. Denarja namreč hitreje zmanjka, kot se zgodi, da bi ostajal na računu. In mnogi so prepričani, da ne bodo zmogli varčevati, saj bi za to potrebovali večje prihodke. A resnica je velikokrat vseeno drugačna, saj nam primanjkuje le znanja, kako varčevati. Dobro pa je poznati tudi nekaj trikov, s katerimi boste postopoma prišli do želenega cilja.


1. Zavedajte se svojih stroškov Najprej se soočite z realnim stanjem. Zadajte si, da si boste en mesec zapisovali vsak izdatek. Če boste za plačevaje uporabljali plačilno kartico, bo evidenco za vas vodila banka. Na koncu meseca na podlagi izpiska pripravite tabelo, kjer vsakemu znesku določite namen. Na podlagi seznama izračunajte, koliko zapravite npr. za dnevne malenkosti, kozmetiko ali kosilo zunaj. 


2. Začnite z manjšimi ukrepi Za varčevanje se je treba odločiti in tudi nekoliko potruditi. Težko vam bo uspelo, če boste imeli od prvega dne naprej občutek, da se morate odpovedovati oziroma ste prikrajšani za stvari, ki vam veliko pomenijo. Zato začnite z majhnimi koraki in postopno dodajajte predlagane korake.


3. Načrtujte svoje nakupe Poskusite določiti mesečni proračun. Lahko si celo določite maksimalno višino izdatkov, ki bi bili primerni za določeno kategorijo stroškov (živila, prevoz ipd.). Če še niste pripravljeni na tak režim načrtovanja, se poskusite izogniti vsaj nepremišljenim nakupom. Ko vas zamika, da bi posegli po denarnici, se ustavite in nakup preložite za vsaj en mesec. Čez en mesec se ponovno vprašajte, če ta nakup res potrebujete ali vsaj še vedno želite; če se ga boste sploh še spomnili. Prijetno vas bo presenetilo, kako vam bo to olajšalo varčevanje.


4. Varčujte za večje nakupe v prihodnosti Izračunajte, koliko denarja lahko namenite varčevanju vsak mesec. Razmislite o obročnem varčevanju, če pa ste denar že privarčevali in lahko natančno ocenite, kdaj ga boste potrebovali, sklenite bančni depozit. Tako boste večji del sredstev za večje nakupe (npr. avtomobila, novih oken…) zagotovili sami in ne bo potrebno najeti kredita.  


5. Razmišljajte tudi o bolj oddaljeni prihodnosti Ko boste svoje finance uredili in izdelali finančni načrt za stroške v naslednjih letih, razmislite še o bolj oddaljenih dogodkih. Morda boste potrebovali dodatna sredstva k državni pokojnini, ali pa boste želeli pomagati otrokom pri osamosvojitvi in pri obsežnejših finančnih izdatkih. To je potrebno upoštevati takoj, ko vam finančne razmere dovoljujejo in z varčevanjem pričnite takoj.


Različne dobe varčevanja prinašajo različne lastnosti, ki posamezniku nudijo izbiro med različnimi možnostmi naložb privarčevanih sredstev. Dolgoročno varčevanje prinaša višje obrestne mere. Kratkoročno varčevanje nudi sicer nižje obrestne mere v primerjavi z dolgoročnim, vendar lahko v primeru nepredvidljivih življenjskih stroškov s sredstvi kratkoročno razpolagate (likvidnost). Prava rešitev je oblikovanje varčevalnega portfelja, pri katerem boste sklenili več depozitov z različnimi dobami vezave. Tako boste dobili optimalno razmerje med donosi in razpoložljivostjo vaših sredstev.


Naši svetovalci vam bodo svetovali, kateri izbor je za vas najbolj optimalen.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.