01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > 5 tipov finančne osebnosti
5 tipov finančne osebnosti

Tako kot pri skoraj vseh drugih stvareh v življenju je tudi vaš odziv na denar v veliki meri odvisen od vaše osebnosti. Toda, ali ste dobro premislili o tem, kako se obnašate v zvezi s financami in kako to vedenje vpliva na vaše poslovne rezultate? Prvi korak je razumevanje vaše finančne osebnosti, ki vam bo pomagalo oblikovati vaš pristop k trošenju, varčevanju in vlaganju denarja. Značajske lastnosti v zvezi z denarjem lahko razvrstimo v posebne skupine. Ta tema je bila analizirana na različne načine in mnogi ljudje se lahko poistovetijo z deli več teh profilov osebnosti, povezanih z denarjem. Ključno je, da najdete tip, ki najbolj ustreza vašemu vedenju. 5 glavnih tipov finančnih osebnosti so: veliki zapravljivci, varčevalci, nakupovalci, dolžniki in vlagatelji.


Veliki zapravljivci

Veliki zapravljivci imajo radi lepe avtomobile, nove tehnične pripomočke in oblačila dragih blagovnih znamk. Ljudje s tipom osebnosti 'zapravljivec' običajno ne kupujejo po ugodnih cenah; so modni in vedno želijo biti v središču pozornosti. To pogosto pomeni željo po najnovejšem in najboljšem mobilnem telefonu, največjem televizorju in lepem domu. Udobno zapravljajo denar, ne bojijo se dolgov in pri naložbah pogosto veliko tvegajo.


Varčevalci

Varčevalci so pravo nasprotje velikih zapravljivcev. Ko zapustijo sobo, hitro ugasnejo luči, takoj zaprejo vrata hladilnika, da bi ohranili mraz, nakupujejo le po potrebi in redko nakupujejo s kreditnimi karticami. Na splošno nimajo dolgov in jih lahko obravnavamo kot skopuhe. Varčevalci ne sledijo najnovejšim trendom in so bolj zadovoljni, ko vidijo pozitivne obresti na bančnem izpisku, kot pa, ko kupijo nekaj novega. Varčevalci so po naravi konservativni in s svojimi naložbami ne tvegajo veliko.


Nakupovalci

Nakupovalci pogosto doživijo veliko čustveno zadovoljstvo ob trošenju denarja. Ne morejo se upreti trošenju, tudi če kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo. Običajno se zavedajo svoje zasvojenosti in so celo zaskrbljeni zaradi dolga, ki ga le-ta ustvarja. Iščejo ugodne ponudbe in so veseli, ko jih najdejo. Nakupovalci so glede vlaganja raznoliki. Nekateri redno vlagajo na podlagi finančnega načrta in morda celo vlagajo del nenadnih nepričakovanih dobičkov, drugi pa vlaganje razumejo kot nekaj, do česar bodo prišli sčasoma. Značilnosti denarne osebnosti vedno niso univerzalne, zato se lahko zgodi, da imajo ljudje prekrivajoče se značilnosti, ko gre za upravljanje svojih financ.


Dolžniki

Dolžniki s svojimi izdatki ne nakupujejo, da bi se zabavali ali razveselili. Preprosto ne porabijo veliko časa za razmišljanje o svojem denarju in zato ne spremljajo, kaj in kje porabijo. Dolžniki običajno porabijo več, kot zaslužijo, in so globoko zadolženi, pri tem pa ne razmišljajo veliko o naložbah.


Vlagatelji

Vlagatelji se zavedajo denarja in njegove vloge. Razumejo svoj finančni položaj in poskušajo svoj denar oplemenititi. Ne glede na svoje trenutno finančno stanje vlagatelji običajno čakajo dan, ko bodo pasivne naložbe zagotavljale zadosten prihodek za kritje vseh računov. Njihova dejanja temeljijo na skrbnem odločanju, njihove naložbe pa odražajo potrebo po prevzemanju določene mere tveganja pri doseganju njihovih ciljev.


Že veste, kateri tip finančne osebnosti ste?

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.