01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > 5 trikov za pametno uporabo kreditne kartice
5 trikov za pametno uporabo kreditne kartice

Kreditna kartica je lahko ob odgovorni uporabi zelo koristno finančno orodje. Z doslednim in pravočasnim plačevanjem lahko izboljšate svojo finančno situacijo, nekatere kartice pa ponujajo številne ugodnosti ali ugodno kratkoročno obrestno mero.  

Če vam uporaba kreditne kartice uide izpod nadzora, lahko mesečna plačila in nakopičene obresti postanejo težava. Upoštevajte spodnje trike za pametno uporabo kreditnih kartic, da se izognete najpogostejšim težavam:


1. Vsak mesec odplačajte stanje na računu.

Plačevanju obresti za nakupe s kreditno kartico se izognite tako, da vsak obračunski cikel plačate celotno stanje. Uprite se skušnjavi, da bi porabili več, kot lahko plačate v posameznem mesecu, in tako boste brezskrbno uživali v prednostih uporabe kreditne kartice.  


2. Kartico uporabljajte za potrebe, ne za želje.  

Kreditno kartico je potrebno uporabljati previdno. Nepotrebni nakupi lahko vodijo v dolgove. Kreditno kartico lahko uporabite v nujnih primerih, kot je na primer račun za mobilni telefon, ki ga morate poravnati pred naslednjim plačilom. Kreditno kartico uporabite kot začasno posojilo sebi, nato pa znesek čim prej odplačajte, da zmanjšate obresti ali se jim popolnoma izognete.  


3. Nikoli ne izpustite plačila.  

Plačajte račun vsak mesec, tudi če je minimalno plačilo vse, kar si lahko privoščite. Neredno plačevanje lahko povzroči zamudno provizijo in kazenske obresti.  


4. Kreditno kartico uporabljajte kot orodje za načrtovanje proračuna.  

Če ste prepričani, da lahko kreditno kartico uporabljate odgovorno in vsak mesec poravnate dolgove, jo poskusite uporabiti kot orodje za oblikovanje proračuna. Če vse nakupe opravite s kreditno kartico, lahko ob koncu meseca natančno vidite, koliko ste porabili. Seveda to počnite le, če veste, da lahko vsak mesec odplačate celotni znesek. Da vam poraba s kreditno kartico ne bi ušla izpod nadzora, na kartico nikoli ne naložite več, kot imate na bančnem računu.  


5. Ne presegajte 30 % skupnega limita.  

Eden od načinov, kako ohraniti dobro plačilno sposobnost je, da ohranite razmerje izkoriščenosti kreditnega limita pod 30 %. To razmerje izkoriščenosti kredita je odstotek celotnega razpoložljivega kredita, ki ga uporabljate. Če je na primer vaš limit 1.000 EUR, morate ohraniti stanje na računu pod 300 EUR. To razmerje naj velja za vsoto vseh vaših kartic - če ima torej ena kreditna kartica limit 3.000 EUR in stanje 3.000 EUR, druga kartica pa limit 7.000 EUR brez stanja, ste ravno pri 30 % (3.000 EUR od razpoložljivih 10.000 EUR), torej tam, kjer si želite biti.  


Za ureditev svojih osebnih financ se obrnite na naše osebne finančne svetovalce.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.