01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > 6 nasvetov za učinkovito upravljanje osebnih financ
6 nasvetov za učinkovito upravljanje osebnih financ

Vsem, ki bi želeli svojim financam posvetiti več pozornosti in izboljšati način razmišljanja o denarju, smo pripravili 6 nasvetov, ki vam bodo pomagali k učinkovitejšemu upravljanju osebnih financ.


1. Prvi korak je določitev finančnega proračuna

Prvi korak k večini zadanih ciljev je določitev finančnega proračuna, pri katerem priporočamo premišljeno porazdelitev sredstev. Za nujne izdatke naj bo namenjena polovica zaslužka – sem spada najemnina, kredit, prevoz, hrana, stroški stanovanja in vse nujno potrebno za preživetje. Približno tretjino prihodka namenite nenujnemu trošenju, denimo obiskom restavracij, vstopnicam za kino, koncerte in gledališče, nakupovanju in drugim spremenljivim stroškom. Preostanek pa namenite doseganju finančnih ciljev: varčevanje za pokojnino, za nujne primere, in za cilje, ki jih želite doseči – kot je nov avtomobil ali potovanje.  


2. Ustvarite si vizijo  

Če se svojim financam do zdaj niste posvečali, vam bo sprva morda to težko. V ta namen si za dodatno motivacijo ustvarite tablo, ki vas bo spodbudila k upoštevanju vnaprej določenega proračuna. Na tablo nalepite fotografije destinacije, kamor želite odpotovati, ali fotografije vašega sanjskega avtomobila.


3. Varčujte po malem in postopoma  

Bolj kot je cilj oddaljen, manj je možnosti, da bomo vztrajali do konca. Zato je potrebno določiti tudi kratkoročne cilje. Če želimo kupiti stanovanje čez deset let, bomo z mislijo na tako oddaljen cilj težje dajali denar na stran. Zato si zadajte tudi kratkoročne cilje, morda potovanje čez pol leta, za katerega varčujte vsak teden po malem.  


4. Imejte pozitivno prepričanje  

Termin »samouresničujoča prerokba«, ki ga poznajo psihologi, pravi, da se trdna prepričanja, ki jih imamo o drugih ali o sebi, sčasoma uresničijo, kar lahko razumemo kot dokaz, da smo imeli ves čas prav. Če ste mišljenja, da vam nikoli ne bo uspelo odplačati kredita ali prihraniti dovolj denarja, boste najverjetneje tako ravnali v mnogih situacijah, vaše prepričanje pa se bo na koncu izkazalo za resnično.  


5. Z varčevanjem pričnite takoj  

Ne prelagajte odločitve za začetek varčevanja na čas, ko boste dobili povišico ali naslednjo plačo, ampak začnite takoj, že kar danes. Mlajše generacije ne morejo več zanašati na dostojno pokojnino v prihodnosti, zato je nujno, da o tem obdobju življenja razmišljamo že zdaj.    


6. Preučite različne možnosti investiranja

Ko za nujne primere zberete že lep znesek – približno šest mesečnih plač oziroma devet, če ste samozaposleni, hkrati pa imate za kratkoročne cilje na razpolago dovolj denarja, je čas za razmislek o tem, da bi privarčevani denar investirali.


O možnostih investiranja v delnice, vzajemne sklade, nepremičnine, plemenite kovine in kriptovalute vam lahko svetujejo naši izkušeni osebni finančni svetovalci.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.