01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Ali se zdravstveno zavarovanje splača?
Ali se zdravstveno zavarovanje splača?

Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se v polnem obsegu financira zdravljenje otrok in šolajoče mladine do 26. leta, nosečnost in porod ter zdravljenje nekaterih zelo hudih bolezni.

Zdravljenje večine bolezni in nezgod pa se iz obveznega zdravstvenega zavarovanja financira le delno, zato je potrebno za zdravljenje doplačati. Med tovrstne storitve spadajo obiski specialistov, bolnišnice ali zdravilišča, ki so nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja (razen za zdravljenje nekaterih zelo hudih bolezni), razni medicinski pripomočki, nenujni reševalni prevozi, zobna protetika ter medicinski pripomočki za izboljšanje vida in zdravila.

Nacionalni inštitut za javno zdravje redno spremlja čakalne dobe, podatki pa so dostopni na njihovi spletni strani. Za ponazoritev: januarja 2021 je pacient z redno napotnico na prvi urološki pregled čakal 226 dni, na prvi kardiološki pregled 178 dni, na prvi nevrološki pregled 164 dni, na nekatere operacije pa še mnogo dlje (na operacijo krčnih žil kar 426 dni).

Stroški zdravljenja lahko hitro dosežejo vrtoglave zneske, če nimate dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj država ne financira zdravstvenega sistema v celoti. Medtem ko dodatno zavarovanje pri vsaki zavarovalnici obsega enaka kritja, se kritja na zavarovalnih policah vzporednih in dodatnih zdravstvenih zavarovanj med seboj precej razlikujejo in so odvisna od vaših potreb in želja ter od zavarovalnice, pri kateri so sklenjena.

Stroške vzporednega ali dodatnega zdravstvenega zavarovanja določa višina vaše starosti, izbrana zavarovalnica in izbrana vrsta zavarovanja ter paketa. Tako kot pri drugih zavarovanjih tudi pri zdravstvenem zavarovanju plačujete zavarovalnici mesečno premijo. Ko pride do tega, da potrebujete določeno zdravstveno storitev, ki je vključena v zavarovanje, pa te stroške krije zavarovalnica. Slovenija sicer ima zdravstveni sistem, ki krije širok obseg storitev, vendar ima zaradi preobremenjenosti tudi svoje pomanjkljivosti. Ena od težav je pomanjkanje zdravnikov, še posebej splošnih in pediatrov, zaradi česar so obstoječi težje dostopni. Vse to pa povzroča dolge čakalne dobe, kar na svoji koži in zdravju najbolj občutijo bolniki.

Za optimalno in celovito varnost lahko sklenete paket zdravstvenih zavarovanj, ki vključuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter druga zdravstvena zavarovanja.

Zavarovalnice nudijo različne pripravljene pakete, sestavite pa lahko tudi zavarovanje po svoji meri. Pri kritjih so možne so različne kombinacije, popusti in nadgradnje, saj se lahko prilagodijo glede na vaš življenjski slog. Premišljena izbira in naložba v polico, ki združuje vse vaše želje in potrebe, ste lahko popolnoma brez skrbi. Zato si le vzemite čas in se posvetujte s svojim zavarovalnim zastopnikom.

Prostovoljna zdravstvena zavarovanja sklene vsak zase. Zavarovalnice omogočajo razne ugodnosti, če zavarovanje sklene več družinskih članov, npr. določen, manjši obseg kritja za otroka do določene starosti, družinske popuste, ... Posvetujte se z našimi svetovalci o vseh možnostih.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.