01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kaj je bolje, varčevanje ali investiranje?
Kaj je bolje, varčevanje ali investiranje?

V našem življenju sta za varno finančno prihodnost pomembna tako varčevanje kot investiranje, pri tem pa obstaja nekaj mitov. Eden od njih je, da da sta varčevanje in investicije ena in ista stvar, kar pa ne drži. Tudi mnenje, da sta varčevanje in investiranje zamenljiva, v resnici ne drži. Preberite, kaj je potrebno vedeti o varčevanju in investiranju za zagotovitev varne finančne prihodnosti.


Ob varčevanju hranite denar z določenimi nameni. Pri investiranju pa denar vložite v nekaj, kar naj bi vam s časoma povečalo vrednost vašega vložka.


V izogib morebitnim negotovostim, vam varčevanje pomaga in daje priložnost za bolj izpolnjujoče in brezskrbno življenje. Ob sistematičnemu varčevanju se lahko izognete marsikateri oviri in negotovosti.


Podobno kot varčevanje vam lahko tudi investiranje pomaga ustvariti bogastvo za čas stiske, izgube službe ali za prihodnost. Vendar je med varčevanjem in vlaganjem pomembna razlika, tveganje.


Varčevanje ob nizkem tveganju običajno prinaša nižje donose. V nasprotju pa vam naložbe lahko prinesejo višje donose, vendar je pri njih tudi večje tveganje izgube. Preprosto zato, ker lahko do izgube pride, ko vložena sredstva izgubijo svojo vrednost.


Vrednost vaših sredstev se lahko zmanjša ali poveča na podlagi različnih dejavnikov, na katere pogosto sami nimate nobenega vpliva. To so geopolitične napetosti, gospodarski pretresi, naravne nesreče ali celo objave nekaterih gospodarskih kazalnikov, kot so indeks cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za izračun inflacije.


Za investicije se je najbolje odločiti ob rednem in stabilnem dohodku. S skladom za nujne primere pa si boste pomagali ublažiti tveganja, ki so povezana z naložbami. Zavedati se je potrebno, da z investiranjem ni zagotovila, da bodo sredstva ohranila svojo vrednost ali prinesla pričakovani dohodek. Dober primer so delnice, ki dnevno naraščajo in padajo.


Običajne vzpone in padce na delniškem trgu boste lažje obvladovali, če boste imeli dodatni vir sredstev za kritje nujnih finančnih potreb. Če slučajno nimate finančne zaloge in pride do nepričakovanih stroškov, se lahko zgodi, da boste primorani svoje naložbe hitro prodati. Ob prodaji sredstev z znižano vrednostjo pa lahko izgubite investirani denar.


Vaši individualni finančni cilji in okoliščine so ključni faktor pri odločanju glede varčevanja ali investiranja. Kratkoročni finančni cilji ter malo ali nič privarčevanega denarja, so dober razlog in morda prava izbira, da se odločite za varčevanje. Ne pozabite, da se zaradi inflacije lahko vrednost vašega denarja sčasoma zmanjša, zaradi česar je varčevanje v zlatu izredno pametna in dobrodošla odločitev.


Hramba denarja na varčevalnem računu je dobra odločitev, vendar lahko dolgoročno investiranje prinese višje donose. Dolgoročno investiranje pride prav še posebej v primeru, ko ne potrebujete hitrega dostopa do sredstev in vas ne moti nekaj letna vezava vašega denarja. Zavedajte pa se, da lahko kljub temu vaša vložena sredstva izgubijo vrednost zaradi različnih dejavnikov, na katere nimate vpliva.


Tveganje pri investicijah lahko izravnate z uporabo zlata kot naložbenega zavarovanja in tako zmanjšate svoje izgube, tudi ko delnice ali kriptovalute močno padajo.


Za mnoge ljudi gresta varčevanje in investiranje z roko v roki. Ko ste privarčevali nekaj denarja, je morda čas, da začnete z naložbami. Poskrbite le, da boste vlagali v mešanico bolj tveganih in varnejših sredstev, da boste svoj portfelj zaščitili pred inflacijo in padci na trgu. 

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.