01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kaj je potrebno vedeti ob nastanku prometne nesreče?
Kaj je potrebno vedeti ob nastanku prometne nesreče?

Na vsakodnevnih poteh z avtom se nam lahko zgodi mnogo nepričakovanih situacij. Lahko se vam zgodi, da ob hitenju na pomemben sestanek ali tik pred odhodom na počitnice v vozilo zaklenete avtomobilske ključe, v trenutku nepozornosti pa lahko pride tudi do prometne nesreče.  


Večinoma smo prepričani v naše sposobnosti za volanom in se zanašamo na leta izkušenj, kar nam daje samozavest na cesti. Nesreče sicer ne moremo predvideti vnaprej, lahko pa pridobimo, oziroma osvežimo znanje o pravilnem ukrepanju ob nastanku prometne nesreče. Verjetno se vam je že kdaj uspelo izogniti nesreči in vsem neprijetnostim, ki sledijo, vseeno pa je dobro, da se pripravite na možnost prometne nesreče tako, da boste znali poskrbeti za varnost vseh udeleženih, preprečili nezaželene zaplete in zagotovili povrnitev povzročene škode na ustrezen način. Tako so postopki za pravilno ravnanje ob nastanku prometne nesreče lahko del obvezne opreme v vašem avtu.  


Koraki, ki jih upoštevajte ob nastanku prometne nesreče:  


1.      Vozilo ustavite in omogočite normalno prevoznost ceste, če je to le mogoče. Na hitri cesti in avtocesti umaknite vozilo na odstavni pas, ob ustavitvi pa prižgite varnostne utripalke.  


2.      Preden izstopite iz vozila si oblecite odsevni telovnik. Poskrbite za vašo varnost in varnost preostalih udeležencev v prometu ter bodite pozorni na promet okoli vas.  


3.      Kraj prometne nesreče zavarujte z varnostnim trikotnikom, v nočnem času pa tudi z rumeno utripajočo lučjo, baklo ali z drugim načinom primerne osvetlitve.  


4.      Čimprej obvestite policijo in zagotovite osnovno prvo pomoč morebitnim poškodovancem.  


5.      Počakajte na prihod policistov na varnem mestu in jim zagotovite vse potrebne informacije.  


6.      Če je nastala škoda na vašem vozilu in niste povzročitelj nastale škode, jo boste lahko uveljavljali iz povzročiteljevega zavarovanja avtomobilske odgovornosti po naslednjem postopku: prijavite škodo v škodnem centru zavarovalnice povzročitelja, s seboj pa prinesite podatke o zavarovalni polici povzročitelja, vozniško in prometno dovoljenje ter izpolnjen obrazec evropsko poročilo o prometni nesreči ali policijski zapisnik. Nato boste v škodnem centru opravili še ogled in cenitev škode, po napotitvi na ustrezen servis in popravilu pa bo račun izstavljen neposredno zavarovalnici, oziroma poravnate račun za popravilo sami in ga nato uveljavljate za povračilo pri zavarovalnici.  


Za pomoč pri ureditvi ustreznega avtomobilskega zavarovanja in uveljavljanju škodnih primerov se obrnite na naše osebne finančne svetovalce.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.