01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kaj morate vedeti o zavarovanju doma?
Kaj morate vedeti o zavarovanju doma?

Dom predstavlja občutek varnosti, naše najlepše spomine, ujete v slikah na steni, umetniških delih in spominkih s potovanj, pa tudi vso opremo, ki nam olajša vsakodnevne opravke. Dom je le eden, zato zanj poskrbimo s pravim zavarovanjem za nepredvidene razmere. Zavarovanje doma je namenjeno lastnikom hiš, stanovanj in vikendov ter opreme v njih. Najbolj ključne stvari, ki jih morate vedeti, preden sklenete zavarovanje doma: 


·  Višina premije in limit kritja

Limit kritja (zavarovalna vsota) pri zavarovanju doma pomeni zgornjo mejo, do katere bo zavarovalnica izplačala škodo. V vsakem primeru pa bo zavarovalnica ovrednotila dejansko škodo na objektu in vam izplačala zavarovalnino, ki vam bo omogočila, da nastalo škodo odpravite, največ do višine limita kritja. Zavarovalnica je pri zavarovanju doma že določila zavarovalno vsoto, ki je ustrezna za večino nepremičnin v Sloveniji, in jo preračunala na kvadratni meter površine. Cena zavarovanja oziroma premija se torej pri tem zavarovanju obračuna na podlagi površine hiše ali stanovanja – večja kot je, višjo premijo plačate.

 

·  Odgovornost iz hišne in zemjiške posesti

Večina se zaveda, da je lahko škoda, ki jo nekomu povzročijo, velika, plačilo odškodnine pa lahko presega vrednost njihovega celotnega premoženja. Zato je del zavarovanja doma tudi odgovornost iz hišne in zemljiške posesti.   Ta vključuje odgovornost zavarovanca kot lastnika, uporabnika ali najemnika stanovanjskega objekta, ostalih objektov ter pripadajočih zemljišč. V kritje za odgovornost iz hišne in zemljiške posesti je vključeno tudi jamstvo za škode zaradi nenadnega onesnaženja. Če zavarujete objekt in opremo za različne nevarnosti, velja zavarovalno jamstvo do višjega kritja izmed obeh. 


·  Soudeležba pri škodi

Soudeležba pri škodi pomeni, da morate ob škodi določen znesek za popravilo prispevati sami. Vrsta in višina soudeležbe sta navedeni na zavarovalni polici, skoraj vse nevarnosti pa je s soudeležbo možno tudi odkupiti.  


·  Dejanska in nova vrednost

Zavarovanje doma lahko sklenete na novo ali pa na dejansko vrednost. Če zavarovanje sklenete na novo vrednost vam v primeru uničenja stvari, ki ste jo zavarovali, zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti te stvari. Pri zavarovanju na dejansko vrednost pa zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo. Ta je odvisna od vrste in pričakovane življenjske dobe predmeta.   


·  Opredelitev potreb in točnost podatkov

Obisk osebnega svetovalca je lahko odlična priložnost, da ga vprašate vse, kar vas zanima in preverite, ali so res vse nevarnosti, ki vas in vaš dom lahko ogrožajo, vključene v zavarovalno polico. Kajti če imate drugačne potrebe, bosta skupaj lahko ugotovila, kaj je za vas bolj ustrezno in zavarovanje popolnoma prilagodite svojim željam.


Pomemben pa je tudi redni pregled zavarovalnih pogojev, ki natančno opredeljujejo tako obveznosti zavarovalnice kot stranke. Tudi če le podaljšujete zavarovalno polico, svetujemo, da skupaj s svetovalcem še enkrat pregledate zavarovalne pogoje.  


Obrnite se na naše svetovalce in poskrbite za zavarovanje vašega doma.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.