01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kako določiti cilje varčevanja in jih dosegati
Kako določiti cilje varčevanja in jih dosegati

Če si postavite specifične cilje varčevanja, vam bo lažje pričeti z doslednim varčevanjem. Če samo nakazujete denar na banko, ga lahko hitro porabite za različne namene. Lahko preveč zapravite in porabite del denarja, ki ste ga namenili za varčevanje. Zato je pomembno, da varčujete za določen cilj. Morda hkrati varčujete za različne namene ali pa ste osredotočeni na en sam cilj, ki ga želite doseči.  


Izberite določen cilj varčevanja

Določite, za kaj varčujete denar. Vaš cilj varčevanja je lahko polog za nakup nepremičnine. Morda varčujete za sanjske počitnice, za plačilo vašega naslednjega avtomobila, upokojitev, rezervni sklad, ali pa za vse skupaj.  


Ustvarite časovni načrt varčevanja

Ko imate cilj varčevanja in znesek, ki ga morate prihraniti, si pripravite časovni načrt za doseganje cilja. To vam bo vlilo dodatno motivacijo, da aktivno delate za doseganje svojih ciljev varčevanja.  

Na primer, morda želite na počitnice čez leto ali imeti pripravljen polog za nakup hiše čez dve leti. Za druge cilje, kot sta varčevanje za upokojitev ali rezervni sklad, boste morda želeli postaviti mejnike in datume, do katerih želite doseči te mejnike. Na primer, lahko določite, da želite imeti do 30. leta na svojem računu za upokojitev 50.000 evrov.  


Postavite si mesečne cilje

Da bi uresničili svoj časovni načrt za cilj varčevanja, je potrebno določiti znesek, ki ga morate vsak mesec prihraniti. To bi moralo biti precej preprosto za večino vaših ciljev, pri tem pa je potrebno upoštevati tudi vse vplačane prispevke in donosnost naložb. Pri tem vam lahko pomaga osebni finančni svetovalec.  


Najprej poskrbite za varčevanje

Seštejte vse svoje mesečne cilje varčevanja v enotni znesek. Dobljeni znesek vsak mesec poravnajte samodejno, preden imate sploh priložnost porabiti denar za kaj drugega. Nekatera podjetja lahko del vaše plače nakažejo  na varčevalni račun ali pa banka vsak mesec ta znesek samodejno prenese na varčevalni račun.  


Uporabite prave načine za varčevanje

Če varčujete že več kot pet let, razmislite o naložbah v vzajemne sklade, delnice, obveznice, plemenite kovine, ETF, kriptovalute … Ne glede na to, za kateri način varčevanja se odločite, poskrbite, da boste lahko dosegali svoj mesečni cilj varčevanja, ne da bi ogrozili svojo plačilno sposobnost.  


Spremljajte svoje cilje

Če varčujete za različne namene, imate na voljo več možnosti. Ne glede na to, ali imate ves denar na varčevalnem računu in vodite enostavno evidenco zneskov in ciljev, ali pa imate različne načine varčevanja, se je za učinkovito doseganje ciljev pametno posvetovati z osebnim finančnim svetovalcem.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.