01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kako doseči finančno svobodo: 10 navad, ki vam bodo pri tem pomagale
Kako doseči finančno svobodo: 10 navad, ki vam bodo pri tem pomagale

Finančna svoboda običajno pomeni imeti dovolj prihrankov, naložb in gotovine, da si lahko privoščite življenjski slog, ki si ga želite zase in za svojo družino, prav tako pa je eden glavnih življenjskih ciljev številnih ljudi. Pomeni tudi, da si ustvarite varnost, ki vam bo omogočila miren pokoj ali opravljanje poklica, ki si ga želite, ne da bi vas pri tem gnala potreba po vsakoletnem zaslužku v določenem znesku.  


Težave se zgodijo skoraj vsakomur, vendar vas lahko teh 10 navad usmeri na pravo pot: 


1. Postavite življenjske cilje

Kaj je za vas finančna svoboda? Vsakdo si jo na splošno želi, vendar je to preveč nejasen cilj. Konkretno morate opredeliti zneske in časovne roke. Bolj ko so vaši cilji konkretni, večja je verjetnost, da jih boste dosegli.  

Zapišite si te tri cilje: ·       

  • Kaj zahteva vaš življenjski slog
  • Koliko bi morali imeti na bančnem računu, da bi to omogočili ·
  • Do katere starosti je potrebno prihraniti ta znesek  


2. Sestavite mesečni proračun

Izdelava mesečnega gospodinjskega proračuna - in upoštevanje le-tega - je najboljši način za zagotovitev, da so vsi računi plačani in da se prihranki povečujejo.  


3. Popolnoma odplačajte kreditne kartice

Kreditne kartice in druga potrošniška posojila z visokimi obrestmi so strupena za vaše premoženje. Vsak mesec odplačajte celotno kreditno stanje. Študentska, hipotekarna in podobna posojila imajo običajno veliko nižje obrestne mere; njihovo odplačevanje je dolgoročno. Vendar je pravočasno plačevanje teh posojil z nižjimi obrestmi še vedno pomembno - pravočasno plačevanje pa bo pripomoglo k dobri bonitetni oceni.   


4. Ustvarite samodejno varčevanje

Najprej plačajte sebi. Vključite se v pokojninski načrt delodajalca in v celoti izkoristite morebitne ugodnosti usklajenih prispevkov, ki so v bistvu brezplačen denar. Pametno je tudi, da se samodejno izplačujejo sredstva v sklad za nujne primere, ki se lahko uporabijo za nepričakovane izdatke, ter da se samodejno prispeva na račun za borznoposredniške storitve ali kaj podobnega.  


5. Začnite vlagati zdaj

Zaradi slabih delniških trgov, znanih kot medvedji trgi, lahko ljudje podvomijo o smiselnosti vlaganja, vendar zgodovinsko gledano ni bilo boljšega načina za rast vašega denarja. Vendar pa je za doseganje občutnejše rasti potrebnega veliko časa.  


6. Spremljajte svojo kreditno sposobnost

Vaša kreditna sposobnost je zelo pomembna, saj določa ugodnosti, ki vam bodo ponujene pri nakupu novega avtomobila ali refinanciranju stanovanja. Prav tako vpliva na znesek, ki ga boste plačali za vrsto drugih osnovnih potrebščin, od avtomobilskega zavarovanja do premije za življenjsko zavarovanje.  


7. Pogajajte se

Mnogi se bojijo pogajanj zaradi strahu, da bi zaradi tega izpadli ceneno. Premagajte ta strah in vsako leto lahko prihranite več tisoč evrov. Zlasti mala podjetja so običajno odprta za pogajanja, zato vam lahko nakup »s poškodovano embalažo« ali status rednega kupca odpreta vrata do dobrih popustov.  


8. Izobražujte se o finančnih vprašanjih

Vsako leto preglejte ustrezne spremembe davčne zakonodaje, da bi zagotovili čim večjo uporabo vseh prilagoditev in odbitkov. Spremljajte finančne novice in dogajanja na borzi ter ne oklevajte in ustrezno prilagodite svoj naložbeni portfelj. Znanje je tudi najboljša obramba pred goljufi, ki lovijo neizobražene vlagatelje, da bi na hitro zaslužili.  


9. Vzdržujte svojo nepremičnino

Če dobro skrbite za premoženje, bo vse, od avtomobilov in kosilnic, do čevljev in oblačil, trajalo dlje. Stroški vzdrževanja so le delček stroškov zamenjave, zato je to naložba, ki je ne smete zamuditi. Naučite se prepoznati razliko med stvarmi, ki jih želite, in stvarmi, ki jih potrebujete.  


10. Živite pod svojimi zmožnostmi

Osvojitev varčnega življenjskega sloga pomeni razviti miselnost, usmerjeno v dobro življenje z manj - in to je lažje, kot si mislite. Pravzaprav so mnogi premožni posamezniki, preden so se povzpeli do bogastva, razvili navado, da živijo pod svojimi zmožnostmi.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.