01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kako se kar najbolje pripraviti na pokoj?
Kako se kar najbolje pripraviti na pokoj?

Priprava na pokoj je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo za svojo finančno varnost v prihodnosti. Čeprav se morda zdi, da je čas za upokojitev še daleč, ni nikoli prezgodaj, da pričnemo z načrtovanjem.


Nekaj ključnih točk, ki jih je vredno upoštevati:

1. Ocenite svoje finančno stanje

Prvi korak k uspešnemu načrtovanju pokojnine je ocena trenutnega finančnega stanja. Preglejte svoje prihodke, izdatke, dolgove in premoženje. To vam bo pomagalo pridobiti jasen vpogled v vaše trenutno stanje ter postaviti cilje za prihodnost.

2. Določite svoje cilje

Postavite si realne cilje za pokojnino. Razmislite, kako želite preživeti svoja zlata leta in kakšne stroške boste imeli. Upoštevajte, da bodo vaši stroški v času pokoja morda drugačni kot zdaj, zato načrtujte prilagodljivo.

3. Redno varčujte

Za dosego svojih ciljev je redno varčevanje ključnega pomena. Vlagajte v pokojninske in vzajemne sklade ter druge naložbe, ki so primerne za vašo starost in toleranco do tveganja. S tem boste zagotovili rast svojega premoženja skozi čas.

4. Obrnite se na strokovnjaka

Finančno načrtovanje za pokojnino lahko postane kompleksno, zato je pametno poiskati pomoč strokovnjaka. Osebni finančni svetovalci vam bodo pomagali razumeti vaše možnosti, optimizirati vaše naložbe in oblikovati strategijo za dosego vaših ciljev.

5. Razmislite o zavarovanju

Včasih se zgodijo nepredvideni dogodki, zato je pomembno, da razmislite o zavarovanju za zaščito svojega premoženja. Zavarovanje za rizik smrti in invalidnosti vam bo omogočilo, da boste vi in vaši najbližji finančno varni v primeru nepričakovanih situacij.

6. Preverjajte napredek in prilagajajte načrt

Vaša pokojninska strategija se bo s časoma spreminjala, zato redno preverjajte svoj napredek in prilagajajte načrt glede na vaše življenjske spremembe. Upoštevajte tudi spremembe na trgu in svoje naložbe prilagajajte glede na trenutne razmere.    

7. Odplačajte dolgove

Pred upokojitvijo poskusite zmanjšati svoje dolgove. Nižji dolgovi vam bodo olajšali finančno breme v pokojnini in vam omogočili, da bolj uživate v svojem prostem času.

8. Pripravite zdravstveni načrt

Zdravje je ključnega pomena za uživanje v upokojitvi. Pripravite si zdravstveni načrt, ki vključuje zavarovanje in pravočasne zdravstvene preglede.

9. Razmislite o delnem upokojevanju

Če se vam zdi popolna upokojitev preveč radikalna odločitev, razmislite o delnem upokojevanju. S tem boste imeli priložnost zmanjšati svojo delovno obremenitev in postopoma prehajati v polno upokojitev.  


Priprava na pokoj je ključna faza v vašem življenju, zato je pomembno, da se lotite načrtovanja s premišljenostjo in strokovnostjo. Če potrebujete pomoč, se obrnite na nas in skupaj bomo oblikovali trden načrt za vašo finančno varnost v prihodnosti.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.