01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kako se pripraviti na upokojitev?
Kako se pripraviti na upokojitev?

Načrtovanje upokojitve je postopek določanja ciljev glede dohodka ob upokojitvi ter sprejemanja vseh možnih ukrepov in odločitev, ki so nujni za doseganje teh ciljev. Načrtovanje upokojitve vključuje ocenjevanje virov dohodka, ocenjevanje izdatkov in pripravo naložbenega načrta ali varčevalnega načrta za doseganje upokojitvenih ciljev z upravljanjem tveganj in sredstev. Ko pričnete prejemati prve redne prihodke, načrtovanje upokojitve ni takojšnja skrb. Morda ga je dokaj enostavno preložiti na kasnejši čas v življenju.

Kljub temu se morate zavedati, da se je na upokojitev potrebno finančno pripraviti. V življenju lahko pride do številnih dogodkov, na katere ne morete vplivati, a najmanj, kar lahko storite, je, da se nanje pripravite v finančnem smislu. Enako velja za načrtovanje upokojitve.


Razlogi za načrtovanje upokojitve

Zaradi finančne varnosti je večina stvari v življenju bolj priročnih. Načrtovanje upokojitve zagotavlja denarno varnost za vse življenje, ne glede na zaposlitev. Poglejmo številne razloge, zaradi katerih je načrtovanje upokojitve nujno za življenje.


1. Neodvisnost

Večino ljudi skrbi, da bi bili v starosti v breme svoji družini. Biti finančno odvisen od nekoga drugega je lahko tudi čustveno obremenjujoče. Načrtovanje upokojitve vam omogoča, da ohranite kvaliteten življenjski slog, ne da bi bili odvisni od družinskih članov. Nekateri ljudje o upokojitvi razmišljajo kot o času za doseganje ciljev, ki so bili prezrti zaradi nujnejših življenjskih potreb v aktivni dobi. Če v načrtovanje upokojitve vložite čas in trud, se lahko takšne sanje zlahka uresničijo.


2. Pričakovana življenjska doba

Morda se tega zdaj ne zavedate, vendar je življenje po upokojitvi lahko precej dolgo. Če se na primer nekdo upokoji pri 60 letih, mu povprečna pričakovana življenjska doba 70-75 let zagotavlja veliko let za upravljanje financ po upokojitvi. Zato je načrtovanje upokojitve v pravi starosti še toliko bolj ključnega pomena.


3. Zdravstveni stroški

Z vsakim dnem stroški zdravljenja dosegajo nove višine. Nujna medicinska pomoč lahko v prihrankih naredi ogromno luknjo. Poleg tega so ljudje v višji starosti bolj dovzetni za bolezni. Načrtovanje upokojitve je izrednega pomena za kritje takšnih stroškov in prejemanje kakovostne zdravstvene oskrbe v času, ko jo potrebujete.


4. Davčne olajšave

Vsak posameznik, ki prejema redne prihodke, želi zmanjšati svoje davčne obveznosti in povečati svoje prihranke. V nekaterih primerih država omogoča določene davčne olajšave za več finančnih instrumentov, ki jih lahko vključite v svoj načrt pokojninskega načrtovanja. To je učinkovit način za načrtovanje prihodnosti in hkratno varčevanje v sedanjosti.


5. Umirjenost

Vaš duševni mir je neprecenljiv. Stres zaradi razpoložljivih financ za kritje vaših dolgoročnih in kratkoročnih izdatkov je lahko obremenjujoč. Pravočasno načrtovanje upokojitve je učinkovita metoda za zagotavljanje srečnega in zdravega življenja za dolgo časa.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.