01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kako zagotoviti varno finančno prihodnost za otroka?
Kako zagotoviti varno finančno prihodnost za otroka?

Če želite svojemu otroku ali vnuku pomagati pri ustvarjanju uspešne finančne prihodnosti, je smiselno pričeti z naložbami že v zgodnji dobi. S pravimi naložbami lahko postopoma ustvarite manjši sklad ali finančno rezervo, s katero lahko plačate otrokovo izobraževanje, potovanje v tujino, vozniško dovoljenje ali polog za nakup stanovanja. Zato je priporočljivo upoštevati določena načela, ki lahko pripomorejo k večji finančni varnosti vašega otroka ali vnuka.  


Oblike naložb, med katerimi lahko izbirate

Za varčevanje so primerne različne oblike naložb, pri čemer so nekatere naložbe, kot so otroški bančni računi, varčevalni računi ali depoziti z vezavo precej prilagodljive oblike naložb z nizkim tveganjem. Po drugi strani pa ETF skladi in zavarovalne police, vezane na enote investicijskih skladov, ponujajo večje možnosti za donos, vendar je tveganje običajno večje, zlasti pri kratkoročnih naložbenih obdobjih. Za zmanjšanje morebitnih izgub lahko naložbe razpršite med večje število indeksnih skladov.  


Katera oblika naložbe je najbolj smiselna

Najprej je smiselno določiti točno določen cilj varčevanja, ki upošteva vašo toleranco do tveganja, trajanje naložbe in starost otroka. Morda želite nameniti določen znesek denarja za otrokovo izobraževanje, nakup prvega stanovanja, ali pa vam je pomembna donosnost naložbe. Če varčujete za šoloobveznega otroka, bo obdobje varčevanja drugačno, kot če varčujete za najstnika. Izbirate lahko med različnimi finančnimi produkti, ki se razlikujejo po stroških, prilagodljivosti in stopnji tveganja.  


Prednosti dolgoročnega varčevanja

Pri naložbah je ključna dolgoročna miselna naravnanost. Otroški varčevalni račun ali investicijski sklad sta lahko primerna izbira za tovrstno naložbo, saj tveganje izgube bistveno upade, če se držite dolgoročne naložbene strategije. Potrebno je razmišljati dolgoročno, saj lahko le tako pričakujete večje donose naložb.


Tudi varčevalni načrt, vezan na naložbe v enote investicijskih skladov, ponuja veliko koristi, še zlasti, če želite za svojega otroka ustvariti dolgoročno finančno varnost. Ta načrt deluje kot naložbeni depozit, kjer lahko vsak mesec fleksibilno vlagate določen znesek (varčevalna stopnja) v ETF sklade. Poleg tega pa vam omogoča tudi dvig ali dodajanje sredstev po potrebi.


Če iščete pravi načrt varčevanja, se obrnite na našega strokovnjaka, ki vam bo svetoval in priporočil najprimernejše produkte za vaš individualni varčevalni cilj. Naša ekipa neodvisnih finančnih svetovalcev je tu, da vam pomaga pri pomembnih odločitvah.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.