01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kako zmanjšati tveganje spletnih napadov pri delu od doma?
Kako zmanjšati tveganje spletnih napadov pri delu od doma?

Delo na daljavo je v zadnjih letih postalo bolj pogosto. Kibernetski kriminalci lahko v času krize izkoristijo spremembe in pomanjkanje pozornosti ter uporabijo nove taktike za dostop do vaših osebnih podatkov, osebnih zdravstvenih podatkov, ali za vstop v računalniške sisteme vašega podjetja. Med delom od doma upoštevajte te nasvete, da sebe in svoje podjetje zaščitite pred morebitnimi kibernetskimi tveganji.  


Uporabite varnostno omrežje VPN

Virtualno zasebno omrežje (VPN), kot pove že njegovo ime, ustvari zasebno omrežno povezavo med vašim računalnikom in internetom ter pomaga zaščititi podatke pred dostopom in videnjem drugih. Pri delu od doma ali na kateri koli oddaljeni lokaciji, na primer v kavarni ali na letališču, vedno poskrbite za povezavo prek namenskega omrežja VPN podjetja. Če ta ni na voljo, razmislite o ustvarjanju lastnega omrežja VPN, kar lahko storite prek enega od več ponudnikov storitev, vendar najprej preverite, kako ponudnik storitev ravna z vašimi podatki.  


Izvajanje večstopenjske avtentikacije

Večstopenjsko preverjanje identitete (MFA) je dodaten varnostni korak. Številne organizacije, na primer finančne ustanove, vam lahko pred odobritvijo dostopa do računa zastavijo dodatno varnostno vprašanje ali zahtevajo vnos dodatne kode. Čeprav se je to dodatno preverjanje v preteklosti uporabljalo redkeje - morda ste ga opazili, ko ste se prijavili iz nove naprave ali lokacije - so podjetja v zadnjih časih zaradi velikega števila novih oddaljenih uporabnikov razširila uporabo večstopenjske avtentikacije. Upoštevajte vse korake MFA, ki jih zahteva vaša organizacija, in preverite, ali lahko podobne nastavitve vklopite tudi v svojih osebnih računih, na primer v bankah ali storitvah kreditnih kartic, javnih službah, spletnih trgovinah na drobno ali pri ponudnikih mobilnih storitev.  


Bodite pozorni na svojo e-pošto

Najučinkovitejši način za preprečevanje goljufij se začne pri vas, bralcih e-pošte. Goljufije in prevare, ki se izvajajo prek elektronske pošte, so vse bolj izpopolnjene in so glavna vstopna točka ne le do vaših osebnih podatkov, temveč tudi do informacij o podjetjih, s katerimi sodelujete. Izobražujte se in premišljeno preverite vsako elektronsko sporočilo, preden ga odprete in kliknete katero koli povezavo. Sumljiva sporočila lahko predstavljajo nenadne hitre dobičke, nadomestila za brezposelnost in lažna e-sporočila kadrovske službe ali tehnične ekipe o zahtevah za delo na domu. Morda se zdi, da prihajajo od podjetja za izdajo kreditnih kartic, banke ali celo delodajalca, vendar lahko ob natančnem pregledu ugotovite, da gre za ponaredke.


Razmislite o možnostih zavarovanja kibernetske zaščite

Tudi po upoštevanju zgoraj priporočenih ukrepov za ublažitev posledic se včasih zgodi nepričakovana kršitev v obliki zlonamerne programske opreme, izsiljevalske programske opreme ali kibernetskega izsiljevanja, ki uporabnike z goljufijo zavede, da posredujejo osebne podatke ali naredijo varnostne napake. Takrat lahko pride v poštev zavarovanje kibernetske zaščite.  


V primeru kibernetskega izsiljevanja ali napada z izsiljevalsko programsko zavarovanje kibernetske zaščite omogoča kritje s povračilom stroškov za prekinitev ali odpravo grožnje kibernetskega izsiljevanja ter za podporo v živo za poskus obvladovanja ali prenehanja grožnje med njenim izvajanjem. Zavarovanje kibernetske zaščite lahko krije tudi ponovno vzpostavitev delovanja računalnika ter pregled in presojo, ali je mogoče izgubljene in poškodovane podatke obnoviti in povrniti.  


Poleg osebne kibernetske zaščite je dobro preučiti druge opcije zavarovanj. Obrnite se na naše osebne finančne svetovalce.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.