01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Kakšni so učinki korekcije borznega trga?
Kakšni so učinki korekcije borznega trga?

Občutek navdušenja ob opazovanju rasti vrednosti je neprecenljiv. Ravno obratno pa velja za trenutke panike, ki nastanejo ob padcu vrednosti naložb. Na finančnih trgih je običajno veliko vzponov in padcev, pri čemer večkratni padci vrednosti naložb predstavljajo območje popravkov tečajev oziroma borzne korekcije. Razumevanje teh korekcij vam lahko pomaga pri upravljanju vašega portfelja in zaščiti vašega premoženja.  

Kaj je korekcija borznega trga?

Korekcija je kratkotrajno znižanje vrednosti trga ali posamezne delnice za 10 do 20 odstotkov, ki se pojavi zaradi popravka previsokih cen delnic in nevzdržne rasti. Običajno traja nekaj mesecev, čeprav se lahko nekateri popravki zaključijo že v nekaj dneh. Do pojava korekcij vrednosti delnic prihaja zaradi različnih dejavnikov, zato vlagatelji pogosto sledijo tržnim trendom.

Padci cen na borzi se največkrat zgodijo v času splošne rasti finančnega trga. Zgodovinsko gledano, večina korekcij ni presegla 20-odstotnega padca in so pogosto vodile do povratka v normalno stanje ali celo bikovskega trenda - obdobje znatne rasti. V nekaterih primerih lahko borzne korekcije vodijo v hujši padec, predvsem kadar padec preseže 20 % in traja daljše obdobje; takrat se spremeni v tako imenovani medvedji trg. Takšna obdobja padanja trga pogosto spremlja gospodarska stagnacija in naraščajoča stopnja brezposelnosti, ki lahko privede do recesije.  

Zakaj so korekcije borznega trga pomembne?

Vpliv borznih korekcij se lahko odrazi na uspešnosti naložbe delnic, zato je pomembno, da smo pozorni na začetek korekcije, ki ima načeloma minimalen vpliv na večino dolgoročnih vlagateljev, če se ne razvije v recesijo. Kratkotrajen padec ni zaskrbljujoč, če naložbeni portfelj nadaljuje splošni trend rasti.

Občasni kratkotrajni padci na borzi so neizogibni, zato se jim vlagatelji ne morejo izogniti. Vendar pa lahko tisti, ki imajo dolgoročno naložbeno naravnanost, veliko bolj uspešno obvladujejo tveganja, ki jih prinašajo t.i. iracionalna ravnanja, kot so čezmerni nakupi delniških naložb v evforiji in prevelika prodaja naložb v primeru panike.  

Kako dolgo trajajo korekcije borznega trga?

V primerjavi z medvedjim trgom so borzne korekcije običajno kratkotrajne in sčasoma izzvenijo same po sebi. V povprečju trajajo približno štiri mesece, kljub temu pa ni mogoče z gotovostjo napovedati, kako dolgo bodo trajale. Korekcije se namreč nikoli ne ponavljajo v enaki obliki in se lahko celo spremenijo v medvedji trg, ki traja dlje časa.  

Ali bi vas borzna korekcija morala skrbeti?

Korekcije so naravni del obnašanja trga in lahko povzročijo strah na strani vlagateljev. Kljub temu pa je pomembno, da ne sprejemate impulzivnih odločitev glede naložb, ko finančni trg pada. Če razumete vzrok in delovanje borznih korekcij, boste lahko bolje razumeli naravo vaših naložb in jih učinkoviteje upravljali. Nekateri vlagatelji izkoristijo obdobje korekcije za prilagoditev svojih naložb, v vsakem primeru pa je najbolj pomembno, da svojih naložb ne prodajate z izgubo. Potrpežljivost in vztrajnost sta najbolj učinkoviti vrlini za uspešno upravljanje naložbenega portfelja, zlasti v času padcev na finančnih trgih.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.