01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Največje prednosti dolgoročnih naložb v delnice
Največje prednosti dolgoročnih naložb v delnice

Dolgoročna naložbena strategija pomeni, da naložba traja več kot eno leto. Ta strategija vključuje sredstva, kot so obveznice, delnice, skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF), vzajemni skladi in drugo. Posamezniki, ki uporabljajo dolgoročni pristop, morajo biti disciplinirani in potrpežljivi, saj morajo biti sposobni prevzeti določeno stopnjo tveganja, medtem ko čakajo na višje nagrade.  

Vlaganje v delnice in njihovo ohranjanje je eden najboljših načinov za dolgoročno rast premoženja.


Boljši dolgoročni donosi   

Oblika naložbenih sredstev, ki je najboljša za vas, je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašo starostjo, profilom tveganja in toleranco do tveganja, naložbenimi cilji in višino razpoložljivega kapitala.  

Če si ogledamo več desetletij donosov naložbenih sredstev, ugotovimo, da so delnice na splošno dosegle boljše rezultate od skoraj vseh drugih vrst naložb. Indeks S&P 500 je med letoma 1928 in 2021 v povprečju dosegel 11,82-odstotni letni donos.  

Razvijajoči se trgi imajo na delniških trgih nekatere od najvišjih potencialov donosnosti, vendar so tudi najbolj tvegani. Ti trgi so v preteklosti dosegali visoke povprečne letne donose, vendar so na njihovo uspešnost vplivala kratkoročna nihanja.


Najboljše vrste delnic za dolgoročno posedovanje  

Pri nakupu delnic je treba upoštevati več stvari. Med drugim upoštevajte svojo starost, toleranco do tveganja in naložbene cilje. Če vse to upoštevate, lahko ugotovite, kakšen delniški portfelj lahko ustvarite, da boste dosegli svoje cilje.  

Tukaj je splošni vodnik, ki ga lahko upoštevate kot izhodišče in ga lahko prilagodite svojim razmeram:  

Izberite indeksne sklade. To so skladi ETF, ki sledijo določenim indeksom, kot sta S&P 500 ali Russell 1000, in trgujejo enako kot delnice. Za razliko od delnic pa imajo ti skladi nižje stroške in vam ni treba izbirati določenih podjetij, v katera boste vlagali.   

Razmislite o delnicah, ki izplačujejo dividende. Te vrste delnic lahko prispevajo k povečanju vrednosti vašega portfelja.  

Podjetja z visoko rastjo lahko povečajo vaš portfelj. Delnice z rastjo so običajno povezane s podjetji, ki lahko ustvarjajo bistveno višje prihodke hitreje kot druga. Vendar ne pozabite, da je hitra stopnja rasti povezana z višjo stopnjo tveganja, zato morate biti nekoliko bolj preudarni kot vlagatelji začetniki, če se odločite za to pot.  


Kot vedno, se je pred naložbeno odločitvijo dobro posvetovati s finančnim strokovnjakom, zlasti če ste novinci v svetu naložb.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.