01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Naložbeno zavarovanje, vzajemni sklad ali ETF?
Naložbeno zavarovanje, vzajemni sklad ali ETF?

Varčevati v vzajemnih skladih dolgoročno neposredno ali posredno, preko naložbeno zavarovalnih produktov, ki združujejo življenjsko zavarovanje in varčevanje, vezano na gibanje vrednosti premoženja izbranih vzajemnih skladov?

S to dilemo se je do sedaj srečal že marsikateri vlagatelj. Vsakega naložbeno zavarovalnega produkta namreč ne moremo primerjati z neposrednim varčevanjem v vzajemnih skladih, zato so vlagatelji večkrat v dilemi, ko se odločajo o teh alternativah. Ena glavnih prednosti nekaterih naložbeno zavarovalnih produktov z minimalno zavarovalno vsoto v primerjavi z neposrednim varčevanjem v vzajemnih skladih ali ETF je neobdavčen prehod - ne le med skladi iste družbe za upravljanje, ampak tudi med različnimi družbami za upravljanje, kar vlagatelju daje več fleksibilnosti.

Pri trgovanju z ETF se praviloma manjši vložki v vrednosti nekaj stotakov ne splačajo. Priporočeno obdobje držanja tovrstnih naložb je vsaj pet let ali več, upoštevati pa je potrebno še stroške borznega posredovanja ter stroške in poravnave, povezane s trgovalnim računom.


Prednosti naložbenih polic pred vzajemnimi skladi in ETF:

  • Ob morebitni menjavi vzajemnega sklada tako pri dohodnini kot pri kapitalskih dobičkih pri prenosu sredstev ne plačate davka,  
  • možna so delna predčasna izplačila za primere finančnih težav, nelikvidnosti, ali izgube prihodka,   sklade lahko menjujete med različnimi družbami, menjava pa je neobdavčena. Takšna menjava bi bila pri direktnih skladih obdavčena,    
  • dostop do globalnih skladov največjih upravljavcev, ki zaradi premajhnega slovenskega trga ne vstopajo direktno na naš trg.    


Nekatere slabosti naložbenih polic:

  • slabši pregled nad premoženjskim stanjem, saj ni možno dnevno nadzorovati svojih prihrankov.  
  • na polici je vključeno tudi zavarovanje za smrt: Pri nekaterih zavarovalnicah so minimalne zavarovalne vsote za smrt zelo visoke in neprimerne za nekoga, ki ne potrebuje zavarovanja za smrt. 


Pomembna prednost investiranja v vzajemne sklade v primerjavi z naložbeno zavarovalnim produktom z nizko zavarovalno vsoto in stroški je vsekakor visoka likvidnost sredstev, ki se plemenitijo v vzajemnih skladih. Vlagatelj na zahtevo sredstva pridobi najkasneje v roku petih delovnih dni, medtem ko do sredstev vloženih preko naložbeno zavarovalnih produktov pridemo le pod določenimi pogoji. Vlagatelju so sredstva na voljo bodisi preko delnih izplačil bodisi v obliki predujma ob pogoju, da na naložbenem računu po dvigu sredstev ostane določena višina sredstev.  

Za strokovno svetovanje o naložbah se obrnite na naše neodvisne osebne finančne svetovalce.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.