01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Poskrbite za kibernetsko varnost vašega doma
Poskrbite za kibernetsko varnost vašega doma

Izsiljevalski virusi in kibernetski napadi so vse bolj pogosti. Tako kot v resničnem svetu morate biti enako pazljivi pri zagotavljanju varnosti svojih osebnih, finančnih in drugih podatkov za varno delo, pri prenosih podatkov ali nakupovanju preko spleta.

V lanskem letu je slovenski nacionalni varnostni center SI-CERT zabeležil precejšnji porast spletnih prevar, ki jih je bilo kar 59 % več kot leto prej. Žrtve so bili predvsem spletni kupci, katerim so se napadalci predstavljali kot predstavniki dostave znanih podjetij in tako pridobivali njihove podatke o bančnih in kreditnih karticah. Tudi izsiljevalski virusi so od pojava pandemije povzročili precej škode, saj so žrtvam zaklenili podatke, za ponovno pridobitev podatkov pa so računali vse od nekaj sto evrov do več tisoč evrov. Kibernetskim napadom in izsiljevalskim virusom se je možno do neke mere izogniti, pri tem pa je pomembno upoštevati nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri zaščiti:       


Uporabite močna gesla

Svoje podatke zaščitite z uporabo močnih gesel in poskrbite, da bo imela vsaka platforma svoje geslo. Gesla naj sestavlja najmanj 12 znakov, ki naj vsebujejo črke, številke in znake, nikakor pa ne imen, priimkov in drugih osebnih podatkov. Gesla tudi redno menjajte. Prav tako je pomembna dvo-faktorska avtentikacija, kjer svoje dostope dodatno potrjujete iz pooblaščenih aplikacij ali naprav.Na spletu nakupujte varno


Nove tehnike kibernetskih kriminalcev, kot je ugrabitev spletnega mesta z elektronskim posnemanjem, povzročajo velike škode, zato posodabljajte programsko opremo in ne odpirajte e-sporočil, ki so slovnično neustrezna in želijo pridobiti vaše podatke.  Zavarujte se pred vdorom v domače omrežje  


Porast uporabe pametnih naprav in pametnih domov omogoča spletnim kriminalcem dodatne možnosti vdorov. Z vdorom v vaše pametne naprave si lahko omogočijo dostop do vašega domačega omrežja, kamor spadajo tudi varnostne kamere, pametni domofoni itd. Poskrbite za dodatno varnost vašega doma z močnimi gesli, premišljenimi pooblastili in z drugimi varnostnimi napravami.  


Pri svoji banki preverite pogoje o povračilu škode, ki lahko nastane zaradi spletnih goljufij. Če tega kritja vaša banka nima, vam priporočamo zavarovanje sredstev z namensko plačilno kartico z nizkim limitom ali menjavo banke, ki omogoča kritje škode spletnih prevar. Obrnite se na naše osebne finančne svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali poiskati najboljšo rešitev.
S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.