01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Poznate dejavnike, ki vplivajo na vašo toleranco do tveganja pri naložbah?
Poznate dejavnike, ki vplivajo na vašo toleranco do tveganja pri naložbah?

Vlagateljevo sposobnost obvladovanja spremenljivosti donosov portfelja imenujemo toleranca do tveganja, ki predstavlja odnos vlagatelja do naložbenega tveganja in združuje njegovo sposobnost ter pripravljenost za prevzemanje naložbenih tveganj. Toleranca do tveganja je eden najpomembnejših, če ne celo najpomembnejši, vidik pri oblikovanju naložbenega portfelja ali celovitega finančnega načrta, saj je v investiranje vpleteno precej čustev.  

Opredelitev tolerance do tveganja  

Toleranca do tveganja je vaša sposobnost obvladovanja nestanovitnosti portfelja, bolj v kontekstu negativnega gibanja, saj načeloma vlagatelji precej dobro obvladujejo pozitivne naložbene donose. Na toleranco do tveganja lahko vplivajo številni dejavniki, vključno s cilji, starostjo, zanesljivost portfelja, osebnim udobjem in absolutnim neto premoženjem.

Cilji

Ljudje, ki varčujejo za velik cilj, na primer za upokojitev ali študij, bodo verjetno imeli večjo toleranco do tveganja, ker so bolj oddaljeni od cilja. V daljših časovnih obdobjih so donosi naložb običajno zanesljivo pozitivni, za razliko od kratkih časovnih obdobij, ki so bolj nestanovitna in nepredvidljiva.

Starost

Mlajši vlagatelji so v povprečju bolj tolerantni do tveganja kot starejši vlagatelji. Mlajši vlagatelji imajo pred seboj veliko delovnih let za zaslužek, varčevanje in vlaganje denarja, medtem ko so starejši vlagatelji pred upokojitvijo in upokojenci manj tolerantni do tveganja. Vsakdo mora svojo toleranco do tveganja oceniti individualno. Čeprav je starost običajno obratno sorazmerna s toleranco do tveganja, to ne velja vedno.

Zanesljivost portfelja

Osebe, ki se zanašajo na svoje naložbe za življenjske stroške, bodo imele nižjo toleranco do tveganja kot tisti, ki preprosto vlagajo za več desetletij naprej.

Osebno udobje

Večina vlagateljev težko opazuje, kako se vrednost njihovega portfelja med padcem na borzi zmanjšuje. Če ste oseba, ki ne želi, da bi se vaše stanje sredstev zmanjšalo, tudi če to pomeni, da boste na dolgi rok izgubili možnost večjega zaslužka, ste morda podpovprečno tolerantni do tveganja. Čeprav je nestanovitnost normalen del vlaganja, se morate sami odločiti, koliko tveganja vam ustreza.

Absolutna neto vrednost

Možno je, da se z naraščanjem vašega neto premoženja, ne glede na vašo starost, vaša pripravljenost za prevzemanje dodatnega tveganja z denarjem zmanjšuje. Predstavljajte si na primer, da pri tridesetih letih osvojite velik dobitek na loteriji. Teoretično bi lahko denar še naprej poskušali povečati tudi do upokojitve, vendar se boste morda raje odločili, da ga ohranite. Čeprav bi vaša starost kazala na visoko toleranco do tveganja, so lahko vaše okoliščine vzrok, da je vaša toleranca do tveganja nižja, kot bi bila sicer.

Toleranca tveganja je ključnega pomena za dobro vlaganje  

Ne pozabite, da je toleranca do tveganja premikajoča se tarča, ki jo večina vlagateljev poskuša stalno opredeliti. Ko razvijate pravo toleranco do tveganja, ne pozabite, da je to povsem individualen koncept. Upoštevajte vse dejavnike, ki vplivajo na vaš portfelj, da boste lahko določili sprejemljivo toleranco do tveganja za vas.

Za več nasvetov se obrnite na naše svetovalce.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.