01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Poznate pravila finančne neodvisnosti?
Poznate pravila finančne neodvisnosti?

Finančna neodvisnost ima dve osnovni pravili, ki ju je treba upoštevati. Prvo pravilo je, da morate preprečiti izgubo denarja. Če izgubite veliko denarja, izgubite tudi dragoceni čas, kar predstavlja največjo finančno napako, ki jo lahko naredite, saj je čas najdragocenejše premoženje. Drugo pravilo finančne neodvisnosti je, da nikoli ne smete pričakovati, da se bodo vaši prihodki vedno enakomerno povečevali. Pričakovanje, da bo vaš dohodek vedno naraščal v želeno smer, je druga največja finančna napaka, ki jo lahko storite. Življenje ni ravna črta, in kadarkoli lahko pride do negativnih situacij, kot je pandemija, izguba službe ali zdravstvena težava, ki vam onemogoči delo. Zato bodite pozorni vsi, ki ste še vedno relativno na začetku svoje finančne poti. Ne pričakujte dobrih časov predaleč v prihodnost, saj boste s tem verjetno naredili finančne napake, ki jih boste obžalovali. Morda boste napačno razporedili svoj kapital, se znašli v likvidnostnem krču in kupovali stvari, ki si jih v resnici ne morete privoščiti.  


Občutek, da si vedno zaslužite več, je nevaren

Obstajata dve različni pričakovanji dohodkov. V prvem primeru, ki temelji na meritokraciji, prevladuje prepričanje, da boste prejeli višjo plačo, če opravljate svoje delo bolje. Če delo ne bo dobro opravljeno, bo vaše plačilo upravičeno nižje. Če menite, da ne prejemate ustrezne plače, lahko odidete. V drugem primeru pričakovanih dohodkov pa gre za prepričanje, da boste vedno prejemali višjo plačo, ne glede na vse. Lahko se zgodi nepričakovana gospodarska recesija ali pride do druge katastrofe, a vi še vedno menite, da si zaslužite višjo plačo.  


Za večji finančni uspeh odpravite miselnost upravičenosti do več

Nekaj primerov, kako miselnost upravičenosti do več lahko škodi vašemu bogastvu in sreči:


  • Če se za zaključni izpit učite samo eno uro, medtem ko se vaši vrstniki v povprečju učijo tri ure, potem je mogoče, da boste dobili slabo oceno. Če se boste jezili na to, da ste bili zavrnjeni na visokošolskih izobraževalnih ustanovah, medtem ko so drugi uspeli, lahko postanete osamljeni in negativno naravnani. Namesto tega se poskušajte osredotočiti na lastne dosežke in prizadevanja za izboljšanje vaših spretnosti in znanj. Ne pozabite, da so ljudje različni in da se vsakdo spopada z lastnimi izzivi in ovirami.  


  • Če tri leta po zaključeni fakulteti pričakujete, da boste napredovali na višje delovno mesto, vendar se to ne zgodi, ne obupajte in ne začnite slabega govoriti o sodelavcih ali šefu. Namesto tega se vprašajte, kaj lahko storite drugače, da boste izboljšali svoje spretnosti in povečali svoje možnosti za napredovanje. Poskusite razmišljati izven okvirjev in se odpravite na pot iskanja novih priložnosti za osebno in poklicno rast. Ne pozabite, da sta sodelovanje in pozitivna naravnanost ključnega pomena za uspeh na karierni poti.
S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.