01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Sklad za nujne primere - prva obrambna linija za miren spanec
Sklad za nujne primere - prva obrambna linija za miren spanec

Sklad za nujne primere je prva obrambna linija pred nepričakovanimi stroški in zagotavlja miren spanec. Ključno je imeti na voljo dovolj rezerve za nujne primere, saj lahko nenaden račun za zdravljenje, izguba zaposlitve ali druge nepričakovane spremembe povzročijo pretres v vaših financah.  


Imeti dovolj sredstev za nujne primere je ključnega pomena

Če nimate dovolj sredstev za nujne primere in morebitne »nevihte«, je dobro poznati pomen sklada za nujne primere. Sredstva za nujne primere so prihranki, namenjeni nepričakovanim stroškom, kot so na primer popravila doma ali računi za zdravljenje. To je denar, ki ga hranite ločeno in vam bo na voljo v nujnih primerih. Ta sredstva lahko uporabite za plačilo nepričakovanih izdatkov, kot je popravilo avtomobila ali toplotne črpalke, ali za plačilo računov, če bi nenadoma izgubili službo ali resno zboleli. Sklad za nujne primere je namenjen nepredvidljivim izdatkom, kot so hipotekarni kredit, plačilo obroka za avtomobil ali drugi enako pomembni stroški, ki jih je potrebno plačati v primeru izgube službe ali motenj v prihodkih. Na splošno je priporočljivo imeti v skladu za nujne primere vsaj tri - do šest mesecev življenjskih stroškov, da se zagotovi pokrivanje ključnih izdatkov v primeru izgube službe, spremembe zdravstvenega stanja ali drugih nepričakovanih življenjskih dogodkov, ki lahko negativno vplivajo na finance.


Hramba sredstev za nujne primere

Okoliščine so drugačne za vsakega od nas, zato tri - do šest mesečni znesek za kritje stroškov ni pravilo za vsakogar. Včasih boste morali prihraniti več, zato je pomembno, da ugotovite, koliko dejansko potrebujete. To lahko storite tako, da preštejete vse stroške vašega gospodinjstva na mesec, vključno s plačilom hipotekarnega kredita ali najemnine, stroški zavarovanja in pomembnimi stroški, kot so komunalne storitve, živila, plin in varstvo otrok. Osebne preference, varnost zaposlitve in predvideni kratkoročni večji izdatki lahko vplivajo na to, koliko denarja boste morali varčevati za nujne primere. Veliko ljudi ne zmore plačati nepričakovanega stroška v višini nekaj sto evrov, zato si zastavite začetni varčevalni cilj v višini približno sto evrov mesečno, če pričenjate z varčevanjem za nujne primere od začetka. To bo pokrilo veliko običajnih nujnih izdatkov, kot je na primer običajno popravilo avtomobila. Ko dosežete ta cilj, nadaljujte z delom in prispevajte k prihrankom za nujne primere vsakič, ko prejmete prihodek. Za hitrejšo rast prihrankov lahko vplačate tudi bonuse za nadurno delo in druge finančne dodatke.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.