01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Upravljanje financ za otroke - kako začeti?
Upravljanje financ za otroke - kako začeti?

Ko govorimo o proračunu za otroke, je to pomembna lekcija, ki se jo je dobro naučiti že v zgodnji mladosti. S trdnimi temelji osnov proračunskega načrtovanja bodo vaši otroci bolje pripravljeni na resnični svet. Učenje o upravljanju financ lahko v njihovo življenje vključite že v zgodnjem otroštvu.  


Zakaj otroke učiti o denarju?

Morda ste najprej pomislili, da so vaši otroci premajhni, da bi se ukvarjali z upravljanjem proračuna, saj jim še ni potrebno razmišljati o plačevanju stroškov in kreditov. Čeprav vaš otrok verjetno še nima dejanskih finančnih odgovornosti, pa nikoli ni prezgodaj, da se nauči pravilnega ravnanja z denarjem. Premišljena finančna vzgoja jim lahko pomaga ustvariti svetlo prihodnost. Predstavljajte si, kako pozitivno lahko vplivate na prihodnost svojega otroka, če bo že zdaj pričel razvijati pozitivne finančne navade.  


Kako otroke naučiti upravljanja financ?

Če ste se odločili, da boste otroke učili o upravljanju financ, je pomembnih nekaj ključnih načel, vendar vam ni potrebno vseh informacij posredovati naenkrat. Namesto tega lahko njihovo finančno znanje nadgradite postopoma.  


Začnite se pogovarjati o denarju

Prvi korak pri učenju upravljanja s proračunom za otroke je, da se preprosto začnete o tem pogovarjati. Ko se z otroki prebijate skozi življenje, poiščite priložnosti, da odprete vrata za pogovor o denarju in upravljanju z denarjem.


Razložite vrednost denarja

Brez razumevanja vrednosti denarja bodo otroci težko vstopili v svet odraslih. Namesto da bi jih pustili nepripravljene, jim pomagajte počasi razumeti vrednost denarja. Razmislite o tem, da se z njimi sprehodite po trgovini in preverite cene različnih izdelkov. Ko se odpravite v trgovino, jih opozorite na stroške.  


Pomagajte jim določiti finančne in proračunske cilje

Finančni cilji so pomembni za vsako starost. Vendar je določanje teh ciljev še posebej koristno ob poučevanju otrok, kako oblikovati razpoložljiv proračun. Začnite tako, da jim predlagate, naj si zamislijo svoje največje denarne cilje. Morda bi na primer želeli prihraniti 100 evrov za nakup najnovejše videoigre. Ko imajo v mislih svoj cilj, jim pomagajte določiti, koliko časa imajo na voljo, da ga dosežejo. Določitev natančnega časovnega okvirja jim lahko pomaga, da ostanejo na pravi poti.

Recimo, da želijo igro kupiti v petih tednih. Nato jim pomagajte določiti realen proračun, s katerim bodo lahko dosegli zastavljen cilj. V tem primeru bodo morali za dosego cilja prihraniti 20 evrov na teden. Glede na njihov položaj se lahko zgodi, da 20 evrov ne bodo imeli na voljo vsak teden. Takrat lahko začnejo biti ustvarjalni in za plačilo opravljajo dodatna domača opravila ali pa si zadajo dodatno aktivnost, kot je košnja trave. Ko bo otrok dosegel svoj prvi denarni cilj, se bo morda zares zavedel, kako pomembno je načrtovanje proračuna.

Navsezadnje je vsakomur všeč, ko gre nekaj po načrtu.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.