01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Vse, kar morate vedeti o zavarovanju plovil
Vse, kar morate vedeti o zavarovanju plovil

Slovenija, s svojo kratko, a čudovito obalo ter številnimi jezeri in rekami, ponuja veliko možnosti za ljubitelje plovil. Po zadnjih podatkih iz leta 2023 je v Sloveniji registriranih približno 22.000 plovil, vključno z različnimi vrstami čolnov, jadrnic in jaht​​. V tem članku bomo raziskali vse, kar morate vedeti o zavarovanju plovil, če si lastite plovilo.  


Zakaj zavarovati plovilo?  

Zavarovanje plovila prinaša številne prednosti in varnostne ukrepe, ki omogočajo brezskrbno uživanje v plovbi. Tako kot pri zavarovanju avtomobila, je tudi zavarovanje plovil namenjeno zaščiti pred finančnimi posledicami nesreč, poškodb ali tatvin.  


Vrste kritja pri zavarovanju plovil vključujejo:  

  • Kasko zavarovanje: krije škodo na plovilu zaradi nesreč, naravnih nesreč, požara, tatvine in vandalizma.  
  • Zavarovanje odgovornosti: krije odgovornost za škodo, povzročeno tretjim osebam, vključno s poškodbami ali materialno škodo.  
  • Zavarovanje posadke in potnikov: krije poškodbe ali smrt posadke in potnikov na plovilu.  
  • Zavarovanje opreme: pokriva škodo ali izgubo opreme na plovilu, kot so jadra, motorji, elektronika in drugi pripomočki.  
  • Asistenca na vodi: pomoč pri okvarah ali nesrečah na vodi, vključno z vleko plovila do najbližje marine.  


Ali je zavarovanje plovil obvezno?  

V Sloveniji je zavarovanje odgovornosti za lastnike plovil zakonsko obvezno. Vsi upravljavci in lastniki plovil, ki imajo moč motorja nad 3,7  kW in so registrirana v Sloveniji, morajo imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti. To zavarovanje krije osebne škode, ki bi jih lastnik plovila povzročil tretjim osebam med plovbo. Nekatere druge države zahtevajo poleg kritja osebnih škod tudi kritje škode na stvareh, kar pomeni, da morate biti pozorni na zahteve glede zavarovanja, če nameravate pluti v mednarodnih vodah.  


Na kaj morate biti pozorni pri izbiri zavarovanja?  

Pri izbiri zavarovanja plovila je pomembno upoštevati več dejavnikov:  

  • Vrsta plovila: različna plovila imajo različne potrebe glede zavarovanja. Na primer, jadrnice potrebujejo posebno kritje za jadra in jambor, medtem ko motorni čolni potrebujejo kritje za motor in gorivo.  
  • Območje plovbe: preverite, ali zavarovanje krije območje, kjer nameravate pluti. Nekatera zavarovanja imajo omejitve glede geografskega območja.  
  • Vrsta uporabe: če plovilo uporabljate za komercialne namene (npr. čarterske storitve), boste potrebovali drugačno vrsto zavarovanja kot za rekreativno uporabo.  
  • Dodana kritja: razmislite o dodatnih kritjih, kot so asistenca na vodi, zavarovanje opreme in zavarovanje posadke.


Ne glede na to, ali ste lastnik jadrnice, motornega čolna ali jahte, je pomembno, da izberete pravo zavarovanje, ki ustreza vašim potrebam in vam omogoča brezskrbno uživanje na vodi. S pravim zavarovanjem ste pripravljeni na vse morebitne izzive in lahko v celoti izkoristite vse čare plovbe.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.