01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Zakaj bi morali pokojnino načrtovati zgodaj?
Zakaj bi morali pokojnino načrtovati zgodaj?

Če imate stabilen vir dohodka, je varčevanje za prihodnost ključni del vašega finančnega načrta. Morda ugodnosti načrtovanja pokojnine niso vaša glavna skrb, saj se vam zdi, da je to življenjsko obdobje oddaljeno več let. Vendar pa je pri tem pomembno poudariti, da so koristi načrtovanja pokojnine bolj optimalne, če začnete zgodaj.  

Obstaja več prednosti zgodnjega načrtovanja upokojitve, ki jih ne smete spregledati. Ko imate jasno predstavo o cilju, lahko razvijete navado učinkovitega varčevanja denarja za prihodnost. V mlajših letih je razumljivo, da boste morda želeli več porabiti kot prihraniti. Kljub temu bodo dolgoročne koristi načrtovanja za pokojnino postavile vse v pravo perspektivo.  

Ena glavnih prednosti načrtovanja upokojitve v mlajših letih je, da vam omogoča, da prihranke razporedite na daljše obdobje. Na ta način se vam ne bo zgodilo, da bi vas finančno breme varčevanja ob približevanju upokojitveni starosti spravljalo v stres.  

Druga prednost načrtovanja pokojnine je, da lahko izberete starost upokojitve, ki vam ustreza. Zato je bolje, da načrt začnete pripravljati čim prej, da boste lahko prednosti načrtovanja izkoristili kar se da hitro.  

Tukaj je nekaj ključnih stvari, ki si jih je dobro zapomniti, da bi imeli od pripravljenega načrta kar največ koristi:


1. Razumite svoje potrebe

Morda menite, da bodo izdatki po upokojitvi veliko manjši od sedanjih. Vendar zaradi daljše pričakovane življenjske dobe in izboljšanega življenjskega standarda to morda ne drži.  

Ob realnih pričakovanjih lahko začnete ustrezno vlagati in pridobite večje ugodnosti ob upokojitvi. V vašem najboljšem interesu je, da načrtujete finančne zahteve glede na vzdrževane osebe po upokojitvi, življenjske potrebe in osebne cilje.


2. Določite časovni okvir  

Vaša starost ob začetku načrtovanja upokojitve in pričakovana starost ob upokojitvi določata okvir za izbiro naložbenih priložnosti. Zaželeno je, da je med tema dvema stopnjama daljši razmik, da bi prenesli večja tveganja in izboljšali koristi pokojninskega načrtovanja.  


3. Začrtajte naložbene cilje  

Ko ste določili časovni okvir za svoje naložbe, je naslednji korak določitev cilja, ki stoji za njim. Razmislite, ali od ugodnosti pokojninskega načrtovanja pričakujete, da bo pokojnina glavni vir dohodka ali dodatna zaščita za varno prihodnost.  


Za izbiro pokojninskega varčevanja in naložbe se obrnite na naše izkušene osebne finančne svetovalce.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.