01 569 1236
info@harvest.si
DOMOV > NASVETI > Zavarovanje odgovornosti vašega posla
Zavarovanje odgovornosti vašega posla

Odškodninski zahtevki proti podjetjem so vse pogostejši. Sprožajo in uveljavljajo jih oškodovanci, ki utrpijo bodisi premoženjsko škodo bodisi poškodbo zaposlenega, stranke ali kupca v povezavi z izvajanjem dejavnosti podjetja. Vaše podjetje lahko za odškodnino terjajo oškodovane stranke podjetja ali tretje osebe, najpogosteje pa se v vlogi oškodovancev pojavljajo kar lastni zaposleni delavci.


V večini poslov so odškodninski zahtevki postali običajna praksa. Podjetja se pogosto znajdejo celo v medijih, ki objavljajo zgodbe, povezane z odškodninskimi zahtevki in odškodninami, ki jih morajo plačevati manjša in velika podjetja. Zneski, ki jih podjetja plačujejo oškodovancem, so vrtoglavi. Odškodnine so lahko visoke tudi do sto tisoč evrov ali celo več. Vendar se žal nesreče in napake dogajajo. Kljub temu, da upoštevamo vse predpise in se trudimo, lahko škodo povzročimo nenamerno. Ko nastane škoda, si jo oškodovanec želi povrniti oziroma poplačati, zato proti »osebam«, potencialno odgovornim za njegovo škodo, naslovi odškodninski zahtevek pa lahko usmeri tudi proti vašemu podjetju. Zavarovanje odgovornosti je nujno potreben protiukrep, ki ga uporabljajo vsa večja podjetja.


V primerih smrti ali invalidnosti stranke oz. zaposlenega nastane velika gmotna škoda, ki lahko zaradi visoke odškodnine in stroškov sodnih postopkov povzroči, da vaše podjetje klecne pred prevelikimi finančnimi obveznostmi. S sklenitvijo zavarovalne pogodbe za zavarovanje odgovornosti se tveganje takih odškodninskih zahtevkov prenese na zavarovalnico.


Vrsta zavarovanja odgovornosti je odvisna od vaše dejavnosti. Dobra novica je, da se s sklenjenim ustreznim zavarovanjem odgovornosti ob uveljavljanju odškodninskega zahtevka  za vaše pravice proti vašemu podjetju ukvarja zavarovalnica. Obravnavo prejetega odškodninskega zahtevka zavarovalnici predate v celoti. Ta ga obravnava in obenem komunicira z oškodovancem ali njegovim odvetnikom in se v vašem imenu udeležuje sodnih postopkov. Poglavitno je, da zavarovanje odgovornosti zaščiti vaše podjetje pred visokimi odškodninami.


Zavarovanja se med seboj zelo razlikujejo, zato vsako zagotovo ne bo primerno za vas. Zavarovanje odgovornosti lahko, odvisno od vaše dejavnosti, še dodatno razširite. Na področju gostinstva lahko recimo vključite rizik zastrupitve gostov s hrano in pijačo, če imate delavnico, servis ali avtopralnico, pa je za vaše podjetje nujna odgovornost za poškodovanje motornih vozil. Vse bolj aktualna je tudi odgovornost za ekološko škodo zaradi onesnaženja okolja, z vse višjimi kaznimi.


Kako torej najhitreje do ustreznega nasveta o primernem zavarovanju za najbolj učinkovito zaščito vašega podjetja? Obrnite se na naše osebne finančne svetovalce, ki bodo za vas poiskali najustreznejšo rešitev.

S čim vam Harvest osebni finančni svetovalci lahko pomagamo?
Z BOGATIMI IZKUŠNJAMI
Pomagali smo že več kot 60.000 zadovoljnim strankam.
S POPOLNO NEPRISTRANSKOSTJO
Vaše zadovoljstvo nam je na vedno na 1. mestu!
Z VRHUNSKO SKUPINO

Več kot 50 licenciranih, zanesljivih finančnih strokovnjakov.
Z INDIVIDUALNIM PRISTOPOM

Zavezujemo se najvišjim etičnim standardom.
Preverite, kako vam lahko pomagamo urediti vaše osebne in poslovne finance.
Pišite nam, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.